Плодовете и зеленчуците в британските ферми гният поради липса на работна ръка, казват от местния Национален фермерски съюз (НФС).
 
 
От браншовата организация призовават властите да въведат схема за наемане на сезонни работници, за да се реши назрелият проблем, съобщиха от електронното издание Financial Times.
 
Фермерът Али Капър, , която е и президент на градинарското звено на НФС. Тя произвежда и продава ябълки на местните супермаркети. По думите й броят на работниците в земеделието е намалял с 20% спрямо обичайното през септември.
 
„Ако плодовете презреят, повърхността им става лепкава и мазна. Накрая пратихме 100 коша ябълки, за да станат на сок. Това трябваше да са ябълки клас 1 по рафтовете на магазините. Да направиш ябълки клас 1 на сок е чиста загуба за всеки фермер”, казва земеделецът“, казва президентът на градинарското звено на НФС. 
 
Тя твърди, че ябълките за сок струват с 1.5% по-евтино спрямо тези, предназначени за продажба по магазините. По данни на НФС показват 29% спад на сезонните работници в сферата на градинското земеделие през септември.
 
Британското земеделие е силно зависимо от сезонните работници, идващи главно от Източна Европа. Местното население рядко е заето в тази сфера поради много ниската безработица в страната и сезонния характер на работата. В същото време, Великобритания става все по-нежелана за чуждестранните работници поради резкия спад в цената на паунда, причинен от референдума за излизане от Европейския съюз.
 
Липсата на работна ръка се дължи и на сезонните работници от България и Румъния, които вече не виждат финансова изгода да берат плодовете и зеленчуците в британските ферми.