Позицията на почти всички страни-членки, включително и на България е, че таванът на плащанията трябва да се изведе чрез стратегическия план. Това каза ресорният министър Румен Порожанов за Дарик.
 
 
„Всяка страна-членка трябва сама да определи тавана на плащанията, това е нашата позиция. В момента той е 150 хил. евро за един бенефициент. Като таванът е само върху директните плащания. Зелените плащани, обвързаните плащания, не попадат в базата от 150 хил. евро“, каза Порожанов.
 
Към момента предложението на ЕК е този таван да е върху всички плащания, а това на ЕП е да се изключат зелените плащания и тези за малките стопани.
 
Румен Порожанов коментира и темата за износа на продукти. По думите му в момента се водят преговори за намаляване или зануляване на митата за млечни продукти и мед, изнасяни към Ливан.
 
„В България има направени ливански инвестиции, свързани с търсенето на млечни продукти. Основните продукти, които имаме възможност да изнасяме за там към момента и те са с мита, са именно млечните продукти и меда. Затова и водим подобна политика. Предстои ливанския бизнес да представи своите стоки в България. Работим за този пазар, заедно и за износ към останалите страни от Арабския свят“, добави Порожанов.
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg.