През следващата седмица агрометеорологичните условия ще се определят от студено време, с критични минимални температури за част от зимуващите земеделски култури. Това се казва в прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ. 
 
 
„В част от полските райони валежите от сняг ще образуват снежна покривка, която ще предпази есенните посеви от вредното въздействие на  прогнозираните ниски температури, на места до минус 15-17°С“, вещаят специалистите.
 
При отсъствие на снежна покривка и по-продължително задържане тези отрицателни стойности ще причиняват повреди от измръзване при неукрепналите, недобре закалени, зимни житни култури, особено при посевите зимуващи във фазите поникване в агростанциите - Бъзовец, Кнежа и Кюстендил, и втори-трети лист  в агростанции Николаево, Главиница, Търговище, Царев Брод, Сливен и Карнобат, се казва в прогнозата. 
 
В условия без снежна покривка отрицателни температури от този порядък са критични и за рапичните посеви, не успели да формират розетка през есенната си вегетация. Стойности под минус 16-17°С ще бъдат опасни за пъпките и на някои десертни сортове лози (Болгар).
 
Следващите седем дни прогнозираните поднормени температури ще ограничават провеждането на резитбите при овощните култури. През първото десетдневие на януари започва подготовката за производството на разсад за ранно полско производство на зеленчуци (ранни домати, ранно зеле, карфиол).