През следващата седмица агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. В по-голямата част от страната те ще се определят от температури близки до климатичните норми, които ще поддържат в покой есенните посеви. Това гласи прогнозата на агрометоролозите от НИМХ. 
 
 
„Изключения се очакват на места в Източна България и по Черноморието, където до края на първото десетдневие на декември се прогнозират наднормени температури и средни стойности около биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури и рапицата. 
 
В част от югоизточните райони ще се създадат условия за краткотрайно възобновяване на вегетационните процеси при есенниците, но те няма да доведат до промяна във фенологичните фази на културите“, посочват специалистите. 
 
В началото на второто десетдневие на декември при пшеницата и ечемика ще се наблюдават различни фази: от поникване, 2-3 лист до начало на фаза братене. При рапицата ще преобладава фаза 4–5 лист. Малък е делът на посевите с рапица, встъпили във фаза розетка, в която растенията успешно зимуват.
 
В края на седмицата агрометеорологичните условия отново ще придобиват зимен характер, с превалявания от сняг, но без критични минимални температури за зимуващите земеделски култури.
 
В началото на периода в част от полските райони условията ще позволяват провеждане на дълбока оран на освободените от пролетните култури площи. В южните райони периода е подходящ за предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури (грах, моркови, спанак, магданоз и др).