От седмица Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва засилени проверки в цялата страна на пазари, борси, тържища, складове и търговски вериги, предлагащи пресни плодове и зеленчуци.
[news]
До момента инспекторите са съставили осем Акта за установяване на административно нарушение в градовете Благоевград, Варна, Пловдив, Русе и София при засилените проверки на борсите и тържищата, където се продават плодове и зеленчуци. Размерът на санкциите, които се предвиждат според Закона за храните са от 1000 до 4000 лева за физически лица, а за юридически лица, санкциите могат да стигнат и до 6000 лева.
 
На борса Дружба в Столицата, инспекторите са съставили два Акта, след като са констатирали липса на регистрация по смисъла на Закона за храните, липса на водене на записи за продажба и липса на етикети на домати, ябълки и череши. На борсата в село Първенец, Пловдивско, са съставени два Акта за липса на етикети за произход и липса на придружаващи документи при праскови и нектарини. Пропуски при етикетирането са  констатирани и при портокали и лимони с произход Гърция, домати, пипер и моркови с произход България, ябълки от Италия и картофи от Германия. При проверка на борсата в село Кърналово, област Благоевград е съставен един Акт поради липса на регистрация по Закона на храните, липса на етикети за произход и липса на придружаващи документи за кайсии и домати. На стоковото тържище в град Русе е съставен един Акт поради липса на документи за произход на картофи. При проверка на стокова борса във Варна поради липса на документи са съставени за произход и липса на етикети на праскови, кайсии и домати.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!