Стопанската 2018/2019 г. се явява трудна за земеделските производители от цялата страна. Липсата на валежи през есента, сухата зима, обилните валежи през пролетта и падналите градушки са само част от предизвикателствата, с които фермерите трябваше да се справят. 

Правилно хранене на розите – вижте как?


За Производствено-потребителна кооперация “Бръшлян” - село Бръшлен, Русенско, която напълно се доверява на торове на “Агрополихим” АД, жътвата на пшеница вече започна. В тази връзка екипът на Агри.БГ потърси мнението на агроном-консултанта на компанията-лидер в производството на минерален тор – Християн Христов, за да ни разкаже каква е картината на полето и какви са първите резултати от тазгодишната реколта.


„Стопанската 2018/2019 г. в района беше изключително трудна, тъй като през есента липсваха валежи до момента, в който падна първия сняг. Пшеницата изникна към края на месец ноември и задържа така, докато реално посевът беше гарниран. Братенето започна към началото на месец март. Пшеницата успя да пусне по два братя на места и съответно всичко това очакваме да се отрази малко негативно върху крайния резултат“, каза Христов.


Въпреки тези очаквания, посевите се развиват изключително добре, благодарение на приложената технология с течни торове. 


„Технологията на торене е изцяло с нашите течни торове. Заложили сме на NP6:21 – течен фосфор; UAN 32% и Фаст Плюс за зърнено-житни култури. Разпределени са по следния начин – 15 л/дка NP6:21 е инкорпориран през есента в почвата с едно дисковане. След това е направена сеитба и е приложен също почвено 15 л/дка UAN. 


През пролетта технологията продължи с едно торене с UAN в края на месец февруари, 20 л/дка. След което между средата и края на месец март приложихме още 15 л/дка UAN. И след първото торене с UAN имаме тестово приложение, вегетативно на NP6:21.


След основното торене, направихме едно листно приложение на ФАСТ Плюс за зърнено-житни култури.


Нормата, с която работихме е 500 мл/дка, във фаза флагов лист. Приложен е изключително прецизно. Нашите партньори разполагат с изключително добра техника за приложение“, добави агроном-консултантът.


Положително влияние за посевите оказаха регулярно падналите валежи през пролетта, които влагозапасиха почвата в региона. Благодарение на това посевът започна да се развива добре, но остана сравнително рядък. В подобен момент приложението на течен тор може да спаси посева и да гарантира топ резултати, благодарение на своите качества.


Въпреки трудната година, земеделската кооперация отчете добив от 800-820 кг/дка, което е голямо постижение не само за региона, но и за цялата страна. Повече за първите резултати от тестови и масов посев разказа Йордан Тодоров, председател на ППК “Бръшлян”. Кооперацията обработва около 13 хил. дка земя, основно със зърнено-житни култури.


„В момента прибираме пшеница, която е торена с торовете на Агрополихим, с които работим от дълги години, като последни три, работим много по-сериозно с техните течни торове, основно NP, UAN, листните торове. Тази технология, която в момента налага в нашето производство може би ще се утвърди за в бъдеще, защото резултатите, които получаваме са много добри. Освен това имаме бързо усвояване на тора, по-малко загуби от азот. Мисля, че това ще бъде бъдещото в технологията на отглеждане на различните култури.


Тук на демонстративните опити и това, което жънем на масовите полета почти не се различава като добив. 2018/2019 г. е много специфична година – с трудно поникване на есенните култури. 


800-820 кг/дка добив, който получаваме от пшеницата е нещо нормално за тази година и мисля, че трябва да бъдем доволни“, категоричен е земеделският производител.


Въпреки активната жътва, сега е правилният момент за предвидливите земеделски стопани да помислят и за предстоящата есенна кампания по засяването на пшеницата, ечемика и рапицата. Агроном-консултантът на „Агрополихим“ АД даде няколко насоки.


„Смятам, че би било най-добре фермерите да заложат на високо фосфорни продукти.


Тук визирам продуктите от нашата гама под формата на Моноамониев фосфат (MAP) и Диамониев фосфат (DAP). Освен по количеството фосфор, те се различават и по количеството pH, което е добре да се съобрази спрямо различните почви. По този начин ще бъдем сигурни, че ще имаме възможно най-много активно вещество на разположение на културата по време на вегетация. 


Освен MAP и DAP през миналата година на пазара пуснахме NPK 15:40:10, който е познат като DAP с калий“, добави от своя страна Христов.


Съставът на продукта го прави изключително подходящ за предсеитбено приложение на пшеница и ечемик, като задоволява нуждата от трите най-важни елемента през есенната вегетация.


„Агрополихим“ АД е компания, която не спира да се развива и непрестанно търси нови начини, с които да направи българските земеделски стопани по-ефективни и по-продуктивни. 


„Агрополихим като производител на минерален тор винаги е стоял близо до фермери в България и винаги се е стараел да им помага, и да разбира техните нужди. Благодарение на работата ни рамо до рамо постоянно търсим възможности за предоставяне на нови решения за развитие на модерно земеделие.


В тази връзка очаквайте от нас да продължаваме да работим в същия дух и да лансираме нови продукти на пазара“, заключи Християн Христов.

 

Повече информация за всички продукти на „Агрополихим“ АД може да откриете на сайта на компанията - agropolychim.bg