Висок добив, но ниска изкупна цена на ечемика очакват зърнопроизводителите. Според Петко Николов, председател на кооперация „Доверие”, в старозагорското село Странско в района очакваните добиви са около 550 кг. от декар.

 

В следващите дни започва прибирането на рапицата, а след нея и на пшеницата, каза още Николов. По думите му и при тези култури се очакват добри добиви с ниски изкупни цени.

 

По 500 кг ечемик от дка пък прибират стопаните от землищата на селата около Видин и Ново село, съобщи председателят на регионалния съюз на зърнопроизводителите Александър Александров. В блоковете са вече и комбайните на земеделците от Ружинци, Димово и Дреновец.Търговията със зърното от новата реколта още не е започнала, сподели Борис Ангелов, управител на регионалната стокова борса в Монтана. Според него, фючърсни сделки са сключили само пивоварни за добив на пивоварен ечемик. Фуражният ще излезе на борсата с не повече от 230 – 240 лв. за тон. Това зърно се изкупува от търговци от Гърция. Заради високото му качество те го предпочитат от години.

 

Добра реколта от ечемик очакват зърнопроизводителите в Разградско, съобщи директорът на областната дирекция "Земеделие" Валентина Френкева. Ожънатите вече площи със зърнената култура са 15 610 дка или 15% от общо засетите 103 665 дка. Средният добив към момента е 479 кг/дка. Жътвената кампания върви в шест от общините в Лудогорието, все още не са започнали да прибират ечемика земеделците в Завет. Най-много площи са реколтирани в община Исперих - 37,44%, а най-малко в община Самуил - над 2% от засетите. В жътвата на ечемика участват 53 зърнокомбайна.

 

Ожънати са и първите 500 дка площи с пшеница в региона при среден добив от 520 кг/дка. Комбайните са навлезли най-рано в пшеничните масиви в община Исперих. Общо площите с пшеница в седемте общини на областта са 506 330 дка.