Цех за разфасоване на птиче месо, който няма регистрация по Закона за храните, е затворен от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в Луковит.

Внимание, животновъди: Вижте подкрепата за борба с болестите

Инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Ловеч са извършили проверка в предприятието, при която са открити сериозни нарушения, съобщи пресслужбата на ветеринарните власти.

Фирмата е извършвала обработка на месо, за която няма регистрация по Закона за храните. Бизнес операторът без разрешение от контролния орган е променил предназначението на предприятието си, обявиха от БАБХ.

Установено е неправилно съхранение на готова продукция, както и на странични животински продукти. Открити са храни от животински и неживотински произход, които не са разрешени като асортимент на предприятието. 

За унищожаване са насочени 82 тона и 461 кг птичи продукти, които в момента на проверката са били с изтичащ срок на годност. Не е допуснато разпространението на продукция от предприятието за търгуване. 

На бизнес оператора са издадени актове за констатираните нарушения с максималните по закон финансови санкции. Продължава изпълнението на мерките по официален контрол в обекта, допълниха от Агенцията по храните.

Проверката е извършена съвместно между ОДБХ в Ловеч, служители на Икономическа полиция и Националната агенция за приходите (НАП).