Ветеринарната гилдия се стяга за национален протест в София, ако министър Мирослав Найденов не изслуша проблемите им и не бъде направена договорка, приемлива и за двете страни по отношение на новите индивидуални договори, които сега се сключват, научи Фермер.БГ. ОТ Българския ветеринарен съюз потвърдиха новината и допълниха, че мярката е обсъдена с колегията по време на Национален съвет, провел се през уикенда в Пловдив.

До протест ще се стигне, ако в сряда представителите на ветеринарния бранш не бъдат приети в кабинета на министъра за разговори. Освен това обаче, ще трябва да се договорят изгодни условия и за двете страни. Припомняме, че в момента ветеринарите се принуждават да подписват индивидуални договори с НВМС, в които като ангажимент не е залегнала профилактиката на животните, тъй като нямало пари. В договорите се регламентира дейност като маркиране на добитъка и издаване на пътни листи за движение на животните.

Ветеринарите са категорични, че подобен род договори са неизгодни за обществеността. В Пловдив е било взето решение и вече е задействана процедура този документ да бъде атакуван в Административния съд. Гилдията искаше да протестира още на 4 октомври миналата година заради натрупаните проблеми, а и вече трета година няма нов рамков договор, но недоволството беше потушено от ръководството на БВС. За съжаление въпреки, че имаше договорка между тях и МЗХ - реални ангажименти не бяха поети.

По отношение на открития в района на странджанското село Кости случай на шап, това вероятно няма да е единственият, прогнозира директорът на Държавното горско стопанство в селото инж. Венелин Радков. „След като има един установен случай струва ми се че ще има и други, тъй като Турция е съвсем наблизо и там има доста такива огнища на шап. Има и други прасета“, уточни Радков.

Според него свободното преминаващите диви прасета от турска територия, където към момента има над 1000 огнища на болестта става безпрепятствено и няма как да бъдеограничено. Граничната ограда, която е поставена през 1964 година е накъсана и през нея свободно преминават животни, твърди още директорът на лесничейството.

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!