Има реална опасност от избухването на епидемии сред селскостопанските животни на територията на област Враца. За това алармира председателят на съсловната организацията на врачанските ветеринари д-р Мирослав Първанов.
От 24 април не се прави никаква профилактика на селскостопанските животни в страната. До тази ситуация се стигна след промените в Закона за ветеринарномедицинската помощ, които направиха работата на съсловните ветеринари почти невъзможна, сподели Първанов. Според ветеринаря така променен законът е неработещ.


Липсата на профилактика и ваксинации би могла да застраши и населението. Най-опасни заболявания, оставени в момента без контрол, са туберкулоза, бруцелоза, антракс, бяс. "Винаги има опасност от избухването на болести сред животните, но когато профилактичната програма работи, тогава възможността е минимална", смята Първанов.


"Трябва да се измисли вариант поне частично да бъде приложена профилактичната програма, защото има сериозна опасност от поражения за обществото - здравословни и икономически. В момента просто е въпрос на късмет, че не се случва нещо лошо. Не плаша обществото, но трябва да е ясно, че когато в продължение на месеци не се прави нищо, няма кой да контролира заразните заболявания и възможността за появата им е в пъти по голяма., коментира Първанов.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!