Спешно трябва да се изясни много точно как ще се прилагат на практика промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, свързани с необходимостта от доказване на правно основание за всички земи, които се заявяват за подпомагане. Там има много двусмислици, много казуси, липсва специализираният софтур за регистрация. Това коментира пред Фермер.БГ Веселина Ралчева от Българска асоциация Биопродукти. 
 
„Ако незабавно не започне работа за регистрация на всички правни основания за ползването на земеделска земя, рискуваме да се провали Кампанията по кандидатстване на директни плащания през 2015 година“, посочи Ралчева. 
 
Притеснително, според Бълггарска асоциация Биопродукти, е липсата на каквато и да било разяснителна кампания относно прилагането на новостите при директните плащания. „Притеснени сме дори дали самото Земеделско министерство и ДФЗ – РА имат яснота как ще се прилагат новите изисквания“, коментира Ралчева. 
 
Според Българска асоциация Биопродукти все още има много понятия, които трябва да се изчистят и по отношение на изискванията за активен фермер, както и по схемата за дребните земеделски стопани. 
 
Според аосциацията на биопроизводителите е нечестно редуцирането на работната група по директните плащания, в която вече участват само 9 представители на браншовите организации. От БАБ има входирано писмо до МЗХ , но все още нямат отговор защо асоциацията е изключена от Работната група.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!