Американският стартъп Smallhold създаде ферма за гъби с климаконтрол, смарт датчици и камери. Компанията сама произвежда субстрат на основата на дървени стърготини, в които е „внедрен“ мицел – вегатативната част на гъбите, от която после пораства плодово тяло. На този принцип продуктът се отглежда в цял свят, но преимуществено производителите използват аналогови методи, пише изданието Хайтек.

Стартъпът от Бруклин е автоматизирал част от процесите на производството. Системите за климаконтрол помагат за регулиране на атмосферата в остъклените камери, а интелигентни датчици и камери постоянно следят температурата, нивото на влажност и CO2.  

Анализирайки събраните данни, компанията подбира т.нар. „рецепти“ за отглеждане. С тяхна помощ може да настройва параметрите и да постига по-богата реколта. Този тип технология се използва в познатите аквапонични ферми, в които се отглеждат листни зеленчуци. 

Подобно на други производства, във фермите на стартъпа гъбите се отглеждат не от нулата. В камерите се поставят „кълнове“. След това те се доразвиват под светлината на светодиодни лампи. 

Интелигентна мрежа от датчици позволява с точност да се изчисли колко кг гъби ще бъдат произведени и как да бъдат разпратени те към търговските обекти, за да се реализират максимално. 

Средно на седмица в многоетажната мини ферма се произвеждат 18-36 кг гъби. Стартъпът отглежда кладница, шийтаке и др. За производството им се използват 96% по-малко вода от обичайното. Изчислено е, че фермата произвежда 40 пъти повече продукция на квадратен фут, сравнено с традиционния метод.

Остатъчният субстрат компанията не изхвърля, а предоставя на местни компании, които произвеждат компост. По този начин се съкращават максимално ресурсите за логистика.