Предполагам, че ще вдигнем забраната за лов около Тутракан тези дни, тъй като вече минаха три месеца след установяването на животно, заразено с Африканска чума по свинете (АЧС), каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на днешния парламентарен контрол.
 
 
За действащата забрана не се предвиждат компенсации за ловците, тъй като ловът не е задължителна дейност. По друг начин стои въпросът за обезпеченията за свиневъдите - те са заложени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, като това е пазарната стойност на самите животни, обясни министърът.
 
Депутатът Стоян Мирчев изрази несъгласие с карантинната политика на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Забраната за лов в община Кайнарджа предразполага към увеличаване на популацията на дивите прасета през март. Ако АЧС мине през границата, ще се увеличи рискът да пламне епидемия в цяла Силистренска област, опасява се той.
 
Румен Порожанов обясни, че има определени изисквания за ограничаване на лова на местата, където е установено заболяване. Затова в пограничния район ловът е разрешен с гонка без кучета. Няма как да се вдигне забраната при положение, че точно от другата страна на границата болестта обхваща целия район - вече до Свищов, подчерта той.
 
Министърът отговори и на въпрос на Румен Георгиев за политиката на развитие на сектор Свиневъдство в България в сравнение със страните от Балканите и от ЕС.
 
По думите му в България се води грешна аграрна политика. Според него за последните години страната ни е загубила над 10 млрд. евро от липса на добавена стойност и 500 хил. работни места. Днес внасяме над 100 хил. тона свинско месо, допълни Георгиев.
 
 
Той даде за пример Румъния, където по отношение на политиката за селата държавата финансира по едно прасе за всяко семейство.
 
„Затова селата там са живи. Дори хора от Видинския регион се местят и казват, че там се живее в пъти по-добре“, обясни депутатът.
 
Порожанов, се съгласи, че 75% от свинете в домашни дворове в ЕС се гледат в Румъния. В момента обаче тя масово страда заради Африканската чума по свинете, тъй като в домашните дворове няма биосигурност.
 
Тенденцията и у нас е да текат процеси на окрупняване на стопанствата, като те засягат в най-голяма степен именно свиневъдството. Затова в 61 промишлени свинеферми се отглеждат 92,7% от общия брой на свинете в страната, уточни министърът.
 
Подпомагането на индустриалните животновъдни сектори, а именно птицевъдството и свиневъдството, е чрез хуманно отношение към животните. 30 млн. лева са предоставени тази година в зависимост от нотификациите на помощта и показателите, които трябва да се изпълнят, допълни Порожанов.
 
Бъдещето на свиневъдството в световен мащаб е в индустриалното свиневъдство. Няма как да върнем масовото гледане на животни в селата, обобщи министърът.