До 30 април всички регистрирани земеделски стопани, обработващи над 100 дка, трябва да предоставят в Регионалната служба по пожарна безопасност схеми за площите с житни култури в стопанствата си. 
 
 
Това съобщиха огнеборците Стоян Георгиев и Йордан Йорданов от Пожарната служба по време на среща със земеделски стопани от Добричка област. 
 
В тези схеми трябва да са посочени както разположението на пшеничните масиви, така и пожарозащитните ивици, пътищата за придвижване на пожарната техника и действащите водоизточници
 
Земеделските стопани могат да получат съдействие от кметовете на населените места или от общинските служби по земеделие, които да предоставят копие от картата на землището, в което фермерите могат да нанесат разположението на нивите с пшеница, ечемик и тритикале. Земеделската техника и площадките с лесно запалими течности трябва да бъдат оборудвани с пожарогасители, напомнят още пожарникарите. 
 
Общо 1,300 млн. дка са площите със зърнено-житни култури през тази година в Добричка област. При неспазване на срока 30 април или при неподаване на изискваните схеми, ще бъдат налагани санкции, подчертаха огнеборците. 
 
Опазването на реколтата винаги изисква спазване на строги изисквания за пожарна безопасност. Тази схема може да бъде подадена и на pdf, уточниха още пожарникарите. Всяка една скица от земеделски производител на пшеница, ечемик, тритикале и пшеница след това ще бъде проверявана. 
 
Снимка: автора
 
„Компромиси няма да има. Знаете какво е жътва, знаете какво може да се случи”, подчерта Йордан Йорданов, отговарящ за пожарната безопасност в общините Добрич и Добричка. Когато започне същинската жътва, земеделците  са длъжни да уведомят съответната районна служба. 
 
„Точно при разжънването, в началото стават най-големите проблеми. Тогава машините влизат за първи път в нивите и при запалване възникват инциденти”, допълни още Йорданов. 
 
От ОД „Земеделие” пускат информация кога настъпва восъчна зрялост на пшеницата. „От този момент нататък не чакайте изораването на ивиците. Вие сте длъжни още при получаване на уведомлението да си разжънвате покрай посевите. Не чакайте! Това е за ваша сигурност”, обърна се към земеделците Стоян Георгиев.  
 
Пожарникарите отново поискаха съдействие от ВиК за достъп до хидрантните кранове. Оказа се, че има села, в които това се случва много трудно, хидрантите кранове не функционират правилно, а това по време на кампания може да се окаже решаващо. Затова огнеборците настояват за среща с ръководството на водното дружество в Добрич.