Гроздоберът в община Ново село, където са най-големите лозови масиви във видинско, ще започне на 21 септември, съобщава БНР - Видин. Охранителна фирма ще пази лозята, а от общината ще подравни пътищата към лозарските масиви. За това са се договорили кметът Георги Стоенелов и производители от общината. Поради зачестилите набези в лозята, опазването им ще започне в началото на септември и ще завърши на 5 октомври.

 

Зам.-кметът Анита Тодорова обяви резултатите от последните замервания на захарност и киселинност при отделните сортове грозде. Най-висока захарност и ниска киселинност показва мерлото - 19, 1 , а най-ниска - ркацители - 17,9. Тенденцията е градусите да се качват с 2 пункта за седмица. При тези условия лозарите се договориха началото на гроздобера да се обяви със заповед на кмета на 21 септември.

 

"През тази година реколтата от грозде ще бъде много добра, но това означава, че цената ще падне. Очаквам тази година цената да е около 50-60 ст на килограм", обясни Стоенелов, цитиран от радио „Фокус“. Според него гроздоберът на гъмза и десертни сортове ще започне около 8 септември, на 21 септември – на каберне и мерло.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!