Падналите през последите няколко денонощия валежи на територията на цялата страна бяха жизненоважни за оцеляването и развитието на рапицата, пшеницата и ечемика. Влагата на почвата и в дълбочина вече е добра.

 

Ивелин Желязков (Izhel), един от най-активните членове в Социалнaта мрежа Фермер.БГ и учен, който се занимава със  земеделска наука е категоричен: „Дъждът спаси посевите, защото, както беше тръгнало, нещата не отиваха на добре“.

 

Тази година започнаха ранни сеитби на пшеница, на много места беше много сухо и заради шарената влага започна поникване на една част от семето. Това стана причина на места посевите да се разредят. А при положение, че посевът се разреди, вече не може да се борим за високи добиви, обясни Желязков.

 

Преди валежите на много места се виждаха поражения от сушата – включително и съхнене на посевите, но с падането на дъжда, нещата ще се нормализират. Очаква се много буен растеж след като времето се затопли. Въпреки ниските температури през нощта и сутрин, дневните условията са достатъчно благоприятни за буйно развитие на пшеницате и ечемика. Дъждът ще окаже и благоприятно влияние на тези земеделци, които закъсняха със сеитбата, тъй като сега поникнето ще бъде нормално, прогнозира Ивелин Желязков.
 

Положението с рапицата също ще се нормализира. Проблемът при нея е, че ако семето престои в земята прекалено дълго време, се получава силно разреждане. За разлика от пшеницата, семето на рапицата не издържа дълго време в земята и ще има значителни загуби на посева по отношение на гъстотата.

 

В региона на Разград, където е стопанството на Желязков, обаче от известно време се наблюдава изникване и на това, което не е поникнало. Така в един блок има рапица в различни фази на развитие. При тези посеви на рапицата трябва да се влезе с листен тор, за да може тя да се вкорени и да развие корените си нормално. Това трябва да се случи възможно в най-кратки срокове, защото агрометеорологичните условия постепенно ще стават все по-неблагоприятни.

 

Рапицата трябва да се стимулира без притеснение, че може да прерастне, категоричен е експертът, който обяснява още, че ако не вкорени добре растението, презимуването ще е под въпрос.

 

Освен рапицата, сега е добре да се започне и листна стимулация на пшеницата, тъй като и тя поизостава с развитието си и няма да може да влезе в нормално братене. Есенното листно подхранване е много ефективно именно за презимуването на посевите. В нашата експериментална работа ние доказахме това – през последните две години правим такива екперименти и разликата е много голяма, заяви още Ивелин Желязков

 

След спирането на валежите земеделците могат спокойно да започнат и оран, тъй като до скоро много от тях изчакваха влага, за да не се чупи почвения инвентар.

 

 


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!