Поредният цирк се разигра тази сутрин в сутрешният блок на bTV. Основната роля бе зае министърът на земеделието Валери Цветанов, който след вчерашния скандал около посещението му в Монголия изприпка бързо в ефира на bTV, за да започне да се обяснява, колко Монголия е N1 стратегически приоритет за развитие на българското земеделие.

Мрънкайки си леко под носа, Валери Цветанов заяви, че командировката в Монголия е била официална и заповед за нея е подписал Министър председателя Сергей Димитриевич Станишев. Скоро разговорът в студиото на bTV премина в пресмятане на съотношението на броя овце и кози на глава на населението в Монголия и България, при което Валери Цветанов с усмивка заяви, че броя на овцете у нас е намалял от 10 млн. на малко над 2 млн. през последните години. Навярно сривът и кризата в животновъдният сектор е гордост за аграрният ни министър.

По време на визитата в Монголия, с тамошния земеделски министър били поставени основите за сътрудничество в областта на зеленчукопроизводството. Според Валери Цветанов, България има отлична възможност да изнася за Монголия тонове семена за краставици. След успешната среща с агро-министъра на Монголия, Цветанов бил изненадващо поканен за среща от Министър -председателя на Монголия. На въпросът на Бареков, кое е името на Министър-председателя на Монголия, Валери Цветанов трябваше да се разрови в папките пред себе си, за да го открия и прочете. Иначе, по време на срещата в Монголия, земеделските въпроси за партньорство, бързо били отместени със сериозната тема за атомната енергетика. От Монголска страна предложили на аграрният ни министър, България да сътрудничи с кадри и ноу-хау за изграджането на атомна централа, а Монголската страна да осигурява уран за нуждите на АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене.

Едва последните 2 минути от интервюто бяха отделени за проблемите  в областта на селското ни стопанство. На единственият зададен въпрос:

 

"Защо не се спазва подписаното споразумение със зърнопроизводителите и защо няма все още изплатени субсидии по линия на преките плащания?", Цветанов заяви:

"Всичко върви по план,  276 млн. лв. са изплатени до Декември; 390 млн са изплатени вече към Февруари, а до 09-10 Март ще бъдат изплатени още 21 млн. лв. До 13 Май 75% от фермерите ще получат  субсидии. 100 млн. лв в полупланинските райони ще ги получат след средата на месец Май. По код 6 , така наричаните от мен "андрешковци" няма да получат субсидии.", категоричен бе земеделският министър.

 

Не стана въпрос нито за неизплатените субсидии по проектите по мярка 121 от  ПРСР, нито за новите забавяния по мярката Млад фермер. Не беше важен въпроса и за необходимия Гаранционен фонд и кога най-сетне ще бъде създаден. Бареков волно или неволно пропусна и друга тема, която вълнува фермерите през последните седмици: Ще изпълни ли Миглена Плугчиева ангажимента, който пое, а именно част от проектите - до 100 000 евро, да се разписват на регионално ниво и това да облекчи значително разглеждането им и съответно изплащането на субсидиите.

Всички тези теми явно не вълнуват нито една национална медия, за каквато претендира БТВ, нито вълнуват явно и Министърът на земеделието. Защо винаги се пропускат най-важните и наболели въпроси и защо продължават да ни разиграват циркове е ясно за всеки - идат избори, "След нас и потоп"!

 

 


 

вижте още: ВИДЕО КЛИПОВЕ с Министър Валери Цветанов:

АГРА 2009 - Very nice office FUN movie by  Minister of Agriculture  Valery Tzvetanov


Валери Цветанов - АГРА 2009

АГРА 2009 - Very nice office        
Валери Цветанов - АГРА 2009