По инициатива на министър-председателя Пламен Орешарски от 10.00 часа в Министерския съвет ще се проведе дискусионен форум на тема: „Професионалното образование и обучение – приоритет за България”, съобщиха от правителствената информационна служба. На форума ще се обсъдят въпроси, свързани с актуалното състояние на професионалното образование в страната, европейските инструменти в тази сфера и въвеждането на обучение чрез работа (дуално обучение) като възможност за намаляване на младежката безработица.

 

Тема на разговора ще бъде и разширяването на възможностите за партньорство с бизнеса, както и необходими законодателни промени. В дискусионния форум ще участват министри, посланици от европейски страни, евродепутати, народни представители, ръководители на национално представени организации на работодателите/работниците и служителите, браншови организации.

 

Ще припомним, че ръководителите на земеделските училища в България настояват да се заложи законово по-тясната връзак между професионалното образование и бизнеса. Директори на професионални гимназии по селско стопанство от цялата страна участват в работа група, сформирана към Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Задачата е да бъдат набелязани конкретни текстове, които да влязат в новия Закон за професионалното образование.

 

Преди месец за това призова и президентът Росен Плевнелиев. Според директори на аграрни училище най-важната част от подготовката на учениците е осигуряването на стаж и практика, които да помогнат на бъдещите млади фермери да придобият опит.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!