До края на месец октомври ОДБХ ще инспектира всички стопани, получили обезщетение заради доброволно умъртвените свине в дворовете си. Това става съгласно разпореждане на МЗХГ, съобщи на редовно заседание на Областната епизоотична комиися в Добрич инспектор д-р Илиан Славов.

Съгласно заповедта на министър Танева при констатирано нарушение ще се съставя протокол, а животното ще бъде умъртвявано. Собственикът на прасето ще получи административна глоба. Общо 1108 фермери бяха одобрени да получат по 300 лв. като помощ за дезинфекция след доброволното ликвидиране на прасетата в частните си дворове. 


На заседанието беше представен новият директор на ОДБХ в Добрич д-р Анелия Андонова. Тя поема поста на досегашния ръководител на дирекцията д-р Борислав Каменов, който излиза в пенсия.

„Течащата в страната проверка от европейските комисари по отношение ограничаването и ликвидирането на АЧС е с висока оценка за предприетите мерки и реализирани дейности от страна на компетентните органи”, заяви по време на заседанието д-р Андонова. 


Към момента няма нови случаи на заболяването АЧС в Добричка област и ситуацията е спокойна. Въпреки това набелязаните мерки за сигурност остават в сила и се следи за стриктното им спазване, категоричен е новият директор на ОДБХ д-р Андонова.