Кампанията по прибиране на хлебното зърно в Добруджа е на финала си. В пет общини жътвата на пшеница приключи. Прибрано е зърното от посевите в Каварна, Балчик, Шабла, Крушари и Добрич. Ожънати са общо 1 млн.200 хил.дка, които са над 90 % от засетите през есента площи. За прибиране остават още около 100 хил.дка с жито, разположени в три добруджански общини. Средният добив до момента е 552 кг/дка.

Борсите: Изгледите за добра реколта натискат цените на зърното


Въпреки тежките условия, започнали още преди сеитбата на реколтата, резултатите надвишават миналогодишните, сочат анализите до момента. 


„Имаме добра реколта напук на всички стресови фактори през годината. Приключвам вече с жътвата на 10 000 дка пшеница и съм доволен”, коментира земеделският производител Петър Петров, който обработва земя на границата между Варненска и Добричка област.


В сърцето на Добруджа обаче има региони, в които лошите климатични условия по време на сеитбата и вегетацията си казаха думата.

„Включиха се почти всички негативни фактори, които влияят на пшеницата. Резултатите не са удовлетворяващи като краен резултат, но на база на това, което се случи есента и зимата, са прекрасни”, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Тя посочи, че има стопанства с 300-400 кг/дка, но има и със сериозни добиви.

В една от общините се отчитат средни резултати от 625 кг/дка. 


Последният фактор, отразил се върху състоянието на пшеницата и върху добивите по време на жътва, са проливните дъждове от края на май - началото на юни. Тези валежи потопиха ниските части и наводниха посевите, уточни още Радостина Жекова.


Офертите на търговците за фуражна пшеница са на нивата от началото на кампанията – около 290 лв./тон. Предложенията за зърното с добри хлебопекарни качества са с 20-25 лева по-високи.