През тази година реколтата от слънчоглед в Добричка област ще бъде добра и ще надхвърли 200 килограма от декар, е съобщил за БТА селекционерът в Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево, главен асистент д-р Галин Георгиев. По думите му земеделските производители, които са спазили агротехническите изисквания при отглеждането на културата, ще приберат количества слънчоглед поне колкото през миналата стопанска година. Тогава средният добив в региона достигна 237 килограма.

 

Селекционерът посочи, че слънчогледовите масиви в Добричко са във восъчна зрялост и в почвата има достатъчно влага за наливане на семето. Падналите през май и юни дъждове по време на вегетацията са осигурили необходимите запаси и дори да не вали повече до жътвата, посевите ще се развиват добре, коментира Георгиев.

 

Очаква се жътвената кампания в Добричко да започне, както е обичайно, в края на август или началото на септември. Масивите с маслодаен слънчоглед в региона надхвърлят 854 000 декара според информация на Областната дирекция „Земеделие”. През миналата стопанска година са били реколтирани 981 000 декара със слънчоглед, а реколтата достигна 232 500 тона.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!