САЩ продължава да произвежда най-много царевица в света, но Китай напредва с бързи темпове, тъй като нарастващото млекопроизводство там увеличава търсенето. Това става ясно от класацията на dailyrecords.com за най-големите производители на царевица в света.
 

САЩ

Американците могат да се похвалят с най-голям производствен капацитет, който в момента възлиза на 377 млн. тона. 80% от продукцията задоволява вътрешните нужди, а 20% отиват за износ. Царевица се отглежда на впечатляващите 388 млн. дка, специално предназначени за нейното производство.
 

Китай

Със своите почти 225 млн. тона китайците заемат второто място в класацията. По-впечатляващ е процентът, с който е нараснало производството за последните 25 години – над 1200%. Причината се крие в бързите темпове на развитие на селското стопанство, особено на млечния сектор. Ето защо 60% от царевицата отиват за фуражи в млекопроизводството, 30% – за промишлени цели, и едва 10% – за консумация.
 

Бразилия

Настоящият капацитет на бразилците от 83 млн. тона царевица годишно им отрежда почетното трето място. Данните за 2016 г. сочат приходи в страната в размер на 890 млн. долара. За това допринасят и благоприятните температури през цялата година, които определят продължителен период на засаждане – между август и ноември. Периодът на планиране е между януари и март, осигурявайки на страната две реколти на година.
 
 

Индия

Индийците се нареждат на четвърто място, разчитайки главно на производството на царевица в северните си щати. Културата се засажда между май и юли, следва дъждовният сезон и от ноември до януари се прибират близо 42 млн. тона.
 

Аржентина

Аржентинците са вторият южноамерикански народ в челната десетка, отчитайки годишна реколта от 40 млн. тона. Те са облагодетелствани както от наличието на големи площи за производство на царевица, така и от допълнителен тласък от страна на държавата.
 

Украйна

Макар че са на шесто място, украинците участват с цели 16% в общия износ на царевица в света. Основните им пазари са ЕС, Египет и Южна Корея. За годишната им продукция от 39 млн. тона допринася плодородната черноземна почва край Черно море. 
 

Мексико

Освен че са традиционни консуматори на царевица, мексиканците насочват голяма част от реколтата като фураж в разрастващото се животновъдство. Продукцията от 32 млн. тона годишно не е достатъчна и страната разчита на внос. Голяма част от царевицата се отглежда в централния регион, който дава 60% от общото производство. Мексико се радва на две реколти през годината, като първата дава 70%, а втората – останалите 30%.
 
 

Индонезия

Индонезийците също са голям производител, но се оказва, че консумират повече, отколкото произвеждат. Продукцията от 19 млн. тона не е достатъчна, за да задоволи рекордното потребление от почти 21 млн. тона. Причината се крие в бума на млекопроизводството през последните години.
 

Франция

Въпреки че французите се нареждат на предпоследно място, те са третият по големина износител. В страната се произвеждат 17 млн. тона, предимно в южните райони, но малка част от тях се потребяват в страната.
 

ЮАР

Южноафриканските фермери засаждат царевицата между септември и декември, а прибират реколтата между април и юни. Годишното им производство се оценява на над 15 млн. тона царевица, отглеждана главно в северните и североизточните райони. Въпреки че се намира в опустошения от глад континент Южна Африка, ЮАР успява да се вмъкне в класацията, макар и на последно място.