„Няма друга държава с фондове за земеделска земя и толкова либерализиран пазар на земя. Това може да доведе до балон в цената на земята поради липса на алтернативи. В последно време в българското селско стопанство се изливат повече пари спрямо унгарското. В Унгария земята не се приема за обезпечение по кредити, защото само частни лица могат да я притежават, а банките са юридически лица”, заяви пред Investor.bg Алекси Андонов, експерт в инвестициите в акции.

 

Според Андонов, има фундаментална разлика между земеделието в България и другите държави в Източна Европа. Останалите държави в региона опитват със западния модел с много дребни стопани, а не по американския модел с малко собственици. Но в Западна Европа тези дребни собственици са обединени в кооперативи, което в Източна Европа ще трябва много време, за да се случи. Тъй като в България земеделието е уедрено, цените на земята у нас ще се приближат до западните много по-бързо от тези в другите страни от Източна Европа, допълва Андонов.
 

”От земеделските АДСИЦ  като ликвидно дружество остана само "Адванс Терафонд", но при него фазата на бърз растеж премина и не очавам големи проценти. Видно е, че моделът на "Адтера" е добър с това, че купува евтино земя и я продава скъпо. Ако се разчита само на рента обаче, доходността ще е ниска”, акцентира Владимир Малчев, управител на "Бул Тренд Брокеридж".

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!