Тютюнопроизводителите ще получат част от субсидиите си в размер на 11,5 млн. лв. още през тази година, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Средствата ще бъдат изплатени до няколко седмици от ДФЗ-РА, след приключване на всички задължителни проверки, заяви зам.-министър Бюрхан Абазов на среща с Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010.

 

Това стана след одобрението на Европейската комисия за отпускане на Национални доплащания за 2013 г. за България и приетото решение на Министерски съвет днес за размера на подпомагане по схемите за национални доплащания. Подпомагането на тютюнопроизводителите ще става въз основа на средногодишното количество изкупен качествен тютюн (1-3 клас) по сортови групи през референтен период 2007-2009 г., а размерът на помощта ще се определя на килограм.

 

С осигурените 11,5 млн. лв. ще бъде допълнено подпомагането на килограм тютюн до размерът на субсидията, получен от тютюнопроизводителите през 2011 г. МЗХ заложи средства за подпомагане на тютюнопроизводителите в Бюджет 2014 г., допълват от министерството.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!