Град Челтикчи в района на Бурса, Турция, е добре известен с производството на череши. Въпреки това тази година масово овощарите оставиха черешите по дърветата, тъй като пазарната цена е твърде ниска, а работната ръка – скъпа, информира yenimesaj.com.tr.

Изкупната цена на черешите дълбае дъното


Цената на сладкия плод намаля с 50%, сравнено с година по-рано и се продава за 0,25-0,35 долара за килограм от производител.

Това ниво на цените е твърде разочароващо за овощарите и след оценка на разходите за труд, те решиха да оставят готовата продукция по дърветата, за да избегнат допълнителни загуби.

80% от хората в този район отглеждат череши. Когато сезонът тепърва започна, прекупвачите купуваха продукцията ни на цена 1,25-1,35 долара за килограм. Тази цена се запази само за няколко дни, казва производителят на череши Орхан Акузу.

По думите му цените драстично паднали до 0,25 долара на килограм и в този момент производителите спрели да прибират реколтата.

Заплатата на берач за един ден е около 18 долара. С тези цени на черешите не можем да печелим, казва Акузу. Той е оставил около тон череши по дърветата, а брат му, който също се занимава с отглеждането на тази култура, дори повече.