Близо 10% от площите с тютюн вече са разсадени, съобщи Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010). По думите на Филев е в ход кампанията и за четирите сортови групи.

 

Той прогнозира, че въпреки ежедневните дъждове, климатичните условия позволяват до края на месец май да бъдат разсадени около 80% от тютюна. Цветан Филев допълва, че по разчети на браншовата организация през тази година площите с тютюн ще са приблизително същите като през 2013 г. - около 20 000 декара.

 

Фермер.БГ припомня, че с промяна в Наредба 105 за условията и реда за създаване, поддържане, достъп и ползване на ИСАК срокът за регистрация на тютюнопроизводителите беше удължен до 15 юни.

 

Тютюнопроизводителите подават в общинските служби по земеделие по местопроизводство заявления по чл. 19, ал. 2 от Наредба 3 за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители за площите, на които са отглеждали тютюн, и за продадените и предадени през 2013 г. количества тютюн по сортови групи.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!