Тютюнопроизводителите страдат от липса на договори. Вероятно българските производители не са били готови да работят при пазарни условия без намесата на държавата, в директна комуникация с търговците. Тези проблеми на бранша очерта Цветан Филев от НАТ 2010 пред БНР.
 
Филев обясни, че намаляват регистрираните площи, защото не се представят правни основания за обработваемите площи, което е проблем на сектор "Земеделие" като цяло.
 
Двата регистъра – на търговците, които ежегодно изкупуват тютюна и на производителите, създават предвидимост за сектора и всички сегменти ще работят на светло, регламентирано и законно, отбеляза още Филев. Браншовата организация настоява за удължаване на срока за вписване в регистъра на производителите, за да се даде шанс на всички тютюнопроизводители, защото много от тях все още не са започнати с новите условия за работа, обясни той и допълни, че невписаните в регистъра ще бъдат третирани като незаконно отглеждащи тютюн земеделски стопани, които ще подлежат на санкция.
 
Според тютюнопроизводителят, новите промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия въвеждат ясни правила между сегментите в сектор "Тютюн", като крайната цел е не да се работи на парче и като се произведе тютюн, тогава да му се търси пазар, а да има ясна визия за развитието на бранша.
 
Много от коректните, лоялни фирми са сключили договори в началото на годината преди обявяването на новите правила, като тези договори са били сключени ангро, с кухи обеми. Тютюнопроизводителите искат договорите да се сключват за обем площ, да има яснота за какво количество произведен тютюн могат да разчитат на пазари, поясни още Цветан Филев.