Центърът за икономическо развитие представи своя регулярен доклад за икономиката на България. В публикуваните документи за първото тримесечие на 2013-а година се забелязват интересни данни за състоянието на сектор - Селско стопанство.

 

" Въпреки очевидно неефективната държавна политика, работеща на парче и насочена към задоволяване претенциите на определени групи производители или спешно туширане на натрупваните с години проблеми, селското стопанство си остава един от малкото двигатели на стагниращата икономика. Причината е в немалкото европейски и национални ресурси, които се наливат в земеделието. Делът му в БДС за цялата 2012 г. достига 6.4 %, а в БВП – 5.5 %, което е съответно с 1.0 и 0.8 пр. пункта повече отколкото през 2011 година. Това нарастване се дължи до голяма степен на намаляването на дела на другите сектори на националната икономика", се казва в доклада на икономистите от ЦИР.

 

"Това, което продължава да спъва развитието на отрасъла, е съществуващият дисбаланс между отделните производства", категорични са икономистите и допълват, че Служебното правителство има тежката задача да постигне максимума в преговорите по Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2014-2020 г. и да придвижи напред подготовката на следващата Програма за развитие на селските райони. И в двата случая липсата на национална стратегия за развитие на селското стопанство ще попречи на формулирането на ясни цели и задачи и постигането на по-голяма ефективност на прилаганата аграрна политика. Партиите също не предлагат цялостно виждане за развитието на земеделието и постигането на необходимия баланс между отделните подотрасли, който би осигурил достатъчно собствена продукция за задоволяване потребностите на националния пазар и намаляване на вноса. В програмите им липсва посоката за развитие на отрасъла и ясната представа за това как биха искали да изглежда той в края на мандата. Едва ли в периода на парламентарни избори и политическа нестабилност администрацията ще има стимул да разработва и отстоява пред партньорите в Брюксел нови схеми за разпределение на субсидиите с оглед постигане на балансирано развитие на националното земеделие.

 

По отношение на очакванията за реколта 2013, икономическите анализатори от ЦИР заявяват, че е рано да се прави оценка на реколтата, но на този етап посевите от есенници в цялата страна са в сравнително добро състояние. Това се отнася за пшеницата и ечемика, където компрометираните площи са много малко. При рапицата обаче има по-сериозни проблеми, произтичащи както от по-малкото засети площи (с около 20 на сто) поради намаленото търсене през миналата година, така и от неблагоприятните условия през есента, които доведоха до презасяване на част от площите със зърнени култури. Пролетната сеитба закъснява поради многото валежи, но това все още не е повод за притеснение. Очаква се закъснението да бъде преодоляно и площите с пролетни култури (царевица и слънчоглед) да бъдат засети успешно, като дори бъдат увеличени в сравнение с миналата година. Вероятно и част от пропадналите площи с рапица ще бъдат заменени със слънчоглед. Надежда за добра реколта дава и констатацията за все по-масово използване на качествени семена и устойчиви на влошените климатични условия сортове, отбелязват от ЦИР.

 

В доклада за развитието на икономиката на България е засегната и темата за пазара на земеделска земя. Според икономистите основната тенденция на пазара на земя, която се наблюдава от миналата година, е свързана с изпреварващото нарастване на сделките на вторичния пазар. Фондовете за земеделска земя вече не купуват така усърдно малки парчета земя, а се насочват към продажба на вече комасираните парцели. Конюнктурата на пазара се оценява като много добра – има търсене от страна на земеделските производители, предлагат се окрупнени парцели, подходящи за ефективна обработка и средната продажна цена расте. При големите парцели средната цена достига 750-800 лв. за декар с тенденция за по-нататъшно повишение поради растящото търсене и предлагането на качествени парцели с потенциал за отдаване под аренда. Все по-често на вторичния пазар се появяват и цели земеделски стопанства, изправени пред фалит. В същото време на първичния пазар (продажба на малки парцели от собствениците) се наблюдава застой – сделките са малко на брой и трудно осъществявани поради многото наследници. Като цяло очакванията за тази година са за сравнително не много активен пазар и запазване на цените около достигнатото равнище, сочат данните на ЦИР.

 

По отношение на реализацията и ефективността от мерките на Програмата за развитие на селските райони ( ПРСР 2007-2013 ), икономистите на ЦИР обобщават, че до момента са сключени договори за над 2.3 млрд. евро или 72 на сто от общия бюджет и са изплатени 1.47 млрд. евро или 45.4 на сто от бюджета на сключените договори.

 

Според икономистите на ЦИР съществува риск еврофинансирането в земеделието вместо да подпомогне за създаването на добре балансиран земеделски сектор, то  да доведе до задълбочаване на дисбалансите като позволи прекомерното развитие на едни подотрасли за сметка на други. Причината според икономистите е в липсата на ясна визия за желаното структуриране на отрасъла, прилагането на възможно най-простите схеми за финансиране и недостатъчния опит в използването на подобно финансиране. В резултат активната дейност по изпълнение на програмата закъсня с две години, а през последните две години вниманието бе насочено основно към усвояване на средствата, а не към инвестирането им в нуждаещите се производства. В унисон с политиката за усвояване на всяка цена на средствата по ПРСР е и последното решение на правителството в оставка за наддоговаряне на проекти за около 300 млн. евро по 15 мерки, които да бъдат финансирани, ако евентуално се освободи ресурс от отказали се кандидати. Като провал може да се оцени и липсата на напредък (оттам и необходимостта от искане на ново отлагане) по въвеждането на хигиенните изисквания в над 70 хил. малки ферми за мляко. Така и не се намери схема за тяхното финансиране, а единственото, което се постигна бяха трикратните отсрочки за внедряването на европейските изисквания. Към момента няма никаква яснота какво ще се случи с тези производители, заключават икономистите на ЦИР.

 

* ДОКЛАДЪТ НА ЦЕНТЪРА ЗА ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ ( ЦИР ) е под общата редакция на:
д-р по икономика Георги Прохаски, Лиляна Дудева
Авторски колектив:
д-р по икономика Анелия Дамянова, Бленика Джелепова, Елена Пехливанова, Калоян Стайков, Лиляна Дудева, Мариета Цветковска, д-р по икономика Мария Прохаска, Станислав Славов

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!