Цената на минералните торове бележи най-сериозен ръст сред компонентите, използвани в земеделието, сочат последните данни на Националния статистически институт ( НСИ ), включващи данни от второто тримесечие на 2012.

 

Покачването на цената на торовете е в размер на 23,7% спрямо същия период на миналата година.

 

За една година индексът на цените на производител в селското стопанство е нараснал с 5.9% през второто тримесечие на 2012 г. Тенденцията за ръст на цените е възходяща второ поредно тримесечие.

 

Цените на производител в животновъдството са нараснали повече в сравнение с растениевъдството - съответно 3.9% срещу 8.6%.

 

За година най-много са се увеличили цените на яйцата (23.4%), следвани от фасула (22.9%) и ечемика (20.5%). Поскъпване има и на слънчогледа със 7.4%.

 

При живите животни са поскъпнали цените на едрия рогат добитък (19.2%), на свинете (6.6%), на овцете и козите (20%), както и на суровото мляко - 5%.

 

Увеличените разходи за ток, материали и поддръжка на селскостопанската техника са основната причина за продължаващото поскъпване на храните при производителите.

 

Сериозно е и увеличението на цената на фуражите - средно 7.4%, тока и горивата 6.2% и ветеринарно-медицинските продукти 4.9%.

 

Ръстът в цените на агро стоките е едва в своя начален тренд, в сравнение с ценовите равнища, които ще се достигнат в следващите години. В близките 5 до 8 години се очаква най-сериозен ръст на зърнените култури ( пшеница, царевица, соя ) с около 15-30% в сравнение с ценовите нива в момента.  Прогнозата за ръст на зеленчуците е от 8 до 17%. Зърното, което се използва за масла и горива може да поскъпне до 35%. Цялата тема вижте тук.

 

цени  на торовете и фуражите
 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!