Цената на розовия цвят днес достигна до 3,50 лева/ кг. Изкупните цени стартираха от 2,30 лв. миналата седмица, като бързо скочиха през 2.50, 2.60, 3, 3.40 лв., така че розопроизводителите тази година не могат да се оплачат като цена. Това каза в интервю за Фермер.БГ Зара Клисурова, председател на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури в България и собственик на 70 дка рози край Сопот. 
 
Високите цени се дължат на по-слабите добиви през тази година, защото броят на формиралите се розови пъпки, спрямо миналогодишната реколта е по- малък, обясни Клисурова. 
 
"Реколтата няма да покрие като количество миналогодишните добиви и именно това е причината за надскачане в цените. Това е хубаво за розопроизводителите, не знам обаче дали ще бъде положителен развоя при розопреработвателите. Първо годината започна без дъждове и това ме навява на мисълта, че при първите преварки рандеманът не е бил добър. Последните дни имахме превалявания и дано природата да е с едните розопроизводителите и розопреработвателите, за да могат да бъдат и те довлни и да имат добър рандеман“, коментира Зара Клисурова.
 
 
Очаквайте интервю със Зара Клисурова по-късно във Фермер.БГ!
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!