Редица премиерни модели и вече утвърдени на българския пазар решения видяха посетителите на щанда на Оптиком, по време на международното изложение БАТА АГРО 2018.
 
Фокусът на компанията в тазгодишното издание на селскостопанския форум бяха зърнокомбайните на руския гигант Rostselmash, на които Оптиком е официален вносител от началото на есента на 2017 г.
 
„За първи път Оптиком представя руските комбайни Rostselmash. Тази година показваме цялата гама, от най-малкия модел VECTOR 425 до най-големия TORUM 765, т.е диапазона от 200 к.с до 520 к.с.
 
 
Интересно за нас беше, че към двата нови големи модела на Rostselmash има изключително голям интерес, както към роторния модел TORUM 765, така и към новия двубарабанен комбайн RSM 161. Rostselmash е доста добре познато име в България, с техниката от миналото, но реално двата модела показват мисленето на руския гигант за бъдещето – и като компоненти, и като габарити, и като цялостна производителност на машините. Те предлагат на фермера изключителни възможности и то с много разумна инвестиция“, каза инж. Димитър Петров, търговски директор в Оптиком. 
 
Отблизо фермерите имаха възможност да се запознаят и с новия сламотръсен комбайн Rostselmash - ACROS 595 Plus. Всички модели на концерна се радваха на голям интерес, а редица от тях намериха и своите нови собственици, благодарение на гъвкавите лизингови условия, разработени съвместно от Rostselmash Finance и Оптиком.
 
„Едно от нещата, които Rostselmash направи за българския пазар, са специални условия за купуването на машините, посредством лизингова програма, а именно 5 години безлихвен лизинг, за да може най-тежката инвестиция в едно стопанство да се превърне в неголямо бреме за всеки един фермер. Надяваме се догодина с представянето на най-новия модел в серията на Rostselmash, а именно NOVA, който е в малкия диапазон, със 175 к.с, който е на наистина много достъпна цена, със специалните схеми за финансиране, ние да можем да достигнем до всеки един малък фермер в страната“, отбеляза инж. Петров. 
 
 
Както всяка година на щанда на Оптиком бяха представени и телескопичните товарачи на JCB, №1 в света, достатъчно добре познати и на българския стопанин, със своето качество, надеждност и сила.
 
„Тази година се навършват 40 години от създаването на първия телескопичен товарач в света, а именно JCB, затова на изложението фермерите могат да видят специалното издание JCB 541-70 Agri Pro, с новата VT Drive трансмисия и изключително много различни опции, които могат да влязат в употреба на фермера“, разказа инж. Димитър Петров.
 
Уникалната DualTech VT варио трансмисия предлага на фермерите най-доброто, чрез съчетаване на прецизното управление при ниски скорости и с върхова ефективност при високата скорост и ускорение на Powershift модула в една обща трансмисия. Заради изключителните си качества товарачите бяха отличени като най-добрата машина за 2017 г. на SIMA в сектор машини за товаро-разтоварни дейности и получиха сребърен медал в раздел Иновации, заедно с много награди в родината си и по света.
 
 
Земеделските стопани могат да избират между редица модели - JCB 535-95 Agri Plus, JCB 531-70 Agri и JCB 536-60 Agri, а за нуждите на животновъдите и за работа в закрити и тесни помещения, Оптиком предложи компактни модели, както и челни товарачи с чупеща рама. 
 
Дебют направи и новата серия на лозаро-овощарските трактори Landini REX 4.
 
„Изключително обновен трактор, с нов двигател, нова трансмисия, с изключително много опции. Тракторът идва и с много по-мощна хидравлична система, която позволява най-различни задвижвания на много голяма гама от инвентари, които всеки един фермер – лозар, овощар, производител на рози, лавандула и т.н, може да ползва“, разказа инж. Петров.
 
Тракторът е с 4-цилиндров двигател 2,9 л Deutz без филтър за твърди частици и бутон Engine Memo Switch, запаметяващ оборотите на двигателя. При 2200 об./мин. максималните нива на мощност са от 70 до 112 к.с., а времето за работа без прекъсване е удължено чрез по-големите горивни резервоари. Трансмисията, производство на Argo Tractors, е с механичен или хидравличен реверс, 4-скоростни предавки и 3 диапазона.
 
 
„Едно от нещата, които фермерите много отдавна искаха да има в серията REX е равният под в кабината, което е изключително удобно за работа през целия ден. Досега трансмисията влизаше леко в кабината, което не беше много комфортно. Уредите в момента са монтирани така, че да са много удобни на оператора. Италианският производител работи с компоненти, които се използват от автомобилната индустрия. По този начин операторът се напасва лесно към всеки един елемент“, коментира специалистът.
 
Дългоочакваната премиера на най-мощната серия на бранда McCormick X8 в България се състоя именно на тазгодишното издание на БАТА АГРО. Серията включва три модела, съответно с 264 к.с., 286 к.с. и 310 к.с., вече изключително успешно наложени на европейските пазари. McCormick силно се включва във високия мощностен диапазон, където е необходима сила, тежест и добри теглителни способности. Този трактор ще бъде изключително полезен за България, тъй като у нас на места почвите са доста тежки.
 
„McCormick са се справили със задачата. Това е 6-цилиндров двигател FPT, който задвижва ZF безстепенна трансмисия, която е четири диапазонна и позволява работа с доста добро предаване на механичната енергия, с КПД близо до 90%, което ни дава възможност реално на колелетата, които теглят, да има много добра сила“, отбеляза инж. Димитър Петров. 
 
 
Високото ниво на технологиите при McCormick X8 е подчертано от сертифицираната система ISOBUS, която управлява работата на съвместимите приспособления. Системите EazySteer и Precision Steering Management са на разположение на фермерите, прилагащи прецизно земеделие. Освен това ергономичната кабина, климатик и лесно разпознаваемите уреди предоставят на оператора всичко, което му е нужно. Моделът X7.690 с новия 6-цилиндров Betapower Fuel Efficiency T4f 225 к.с. двигател и трансмисия Powershift P6-Drive също бе показан за пръв път на българските фермери.
 
Повече информация за цялостното портфолио с машини можете да получите в сайта на официалния вносител на брандовете за България - Оптиком ООД, както и на тел: 0700 20 205.