От утре  - 19 юни, започват съвместните проверки на пожарната и горските служители в Кюстендилска област по повод началото на житната кампания.
 
 
„Ще се проверява дали има противопожарни ивици между житните насаждения и горските масиви. Тези ивици трябва да са широки минимум 6 метра и почистени от горивни остатъци. Редица мерки са разписани за осигуряване на пожарната безопасност по време на жътвената кампания.
 
Сред тях забрана за изгаряне на стърнища, сухи треви и други площи. Освен това ще проверяваме и земеделската техника”, каза главен инспектор Пламен Янев, началник сектор „Превантивна и контролна дейност” към РДПЗН- Кюстендил, цитиран от dariknews.bg.
 
В момента пожарникари извършват тематични проверки по отношение на схемите на житните масиви, които е трябвало да се представят до края на миналия месец. Ако някой стопанин няма такава схема, ще му бъде съставен акт.
 
 
От началото на годината до момента има само два пожара в близост до житни масиви. При тях са спасени от опожаряване около 90 дка жито в Рила и Дупница. Съставен е и един акт за палене на стърнища. Глобата за палене на стърнища е от 200 до 2 000 лв.