В началото на тази седмица се очаква да започне изкупуването на ечемика в региона на Северозападна България. Това каза Борис Ангелов, управител на стокова борса в Монтана пред Фокус. 
 
Борил Ангелов обясни, че масовото прибиране на реколтата от ечемик за Северозападна България е било последните два дни на предходната седмица, докато сега се очаква да започне кампанията по изкупуването му. 
 
„Така наречените сделки на „зелено“ са малко предпочитани в региона. Обикновено се сключват от пивоварни предприятия със земеделски стопани, които отглеждат пивоварен ечемик, чиято цена винаги е била висока в сравнение с останалия ечемик“, обясни той.
 
„Все още няма цени за ечемика, защото няма изкупуване, но те ще бъдат в рамките на 230 лв. -240 лв. за тон ечемик. Движението на тези цени зависи от реколтата и търсенето“, заяви Ангелов и допълни, че и тази година цената на ечемика няма да бъде висока и традиционно, част от изкупения ечемик, ще бъде за износ към Гърция.
 
„Конкуренция в търговията с ечемика идва предимно от Украйна и Румъния. Пробивът, който страната ни прави на арабския пазар с ечемик през последните години е заради доброто качество на зърното при реколтите“, каза Борис Ангелов.