Поредната медийна изява на земеделския министър Мирослав Найденов в сутрешния блок на БТВ отново отклони вниманието от основните проблеми на селскостопанските производители в страната. Вместо за "виртуалните крави", какъвто беше анонсът на предаването, и субсидиите на земеделските производители, разговорът с министър Найденов започна с новината за заплахата от нова санкция от ЕК по повод заменки на земеделски земи за близо 450 000 дка. Така в първите 15 минути отново вместо към неудобните теми около проблемите в земеделието, разговорът се пренесе върху темата със заменките, която е от любимите на министър Найденов.

След заменките водещата премина към темата със субсидиите за тютюнопроизводството, което явно според нея е най-важният земеделски сектор. Отново Найденов се похвали за бързата реакция на Министерството и икономическа полиция по сигнали за кухи субсидии в района на град Септември.

Последва репортаж от Хасково, който показа фермери, които имат върнати проекти по 121 мярка за покупка на нова земеделска техника. Хората казаха, че не желаят да кандидатстват по програмите на ЕС, защото не са сигурни че въобще ще получат нещо. Министър Найденов заяви, че в 99% от случаите по кандидатстване по проекти най-често срещаната причина за отказ е предоставени фалшиви оферти от доставчика на техниката. Затова и ДФЗ е по-стриктен, защото САПАРД е "голяма обица" на ухото, която ги кара да са по бдителни.

Така разговорът, който беше 30 минути приключи. Министърът си тръгна доволен, защото дали от некопентността на водещата или от услужливо поднесените въпроси, не бяха засегнати най-наболелите и съществени проблеми на българското земеделие. За пореден път...

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!