Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич засилва контрола в населените места за скрити прасета, стана ясно от поредното заседание на Областната епизоотична комисия.

Нов случай на чума по свинете в Сандански

Продължават и стриктните проверки в големите свиневъдни обекти и кланиците, допълниха ветеринарните власти.

Животновъдните комплекси на територията на община Генерал Тошево вече са поставили ампули с химично вещество, т. нар. „вълча урина“, за да има допълнителна биосигурност около свинефермите.

През последната седмица няма регистрирани нови случаи на Африканска чума по свинете (АЧС) в Добрич, съобщи на заседанието д-р Галина Апостолова от Областна дирекция „Безопасност на храните“ в Добрич.

„Проверките по биосигурност в големите свинеферми продължават, както и проверките в заден двор за наличие на скрити прасета. Следи се и движението от свинекомплексите към кланиците, което продължава да се осъществява с уведомления до областните дирекции, където се намират те. Клане на животни от промишлените обекти се извършва само с одобрението на дирекциите по безопасност на храните“, докладва д-р Апостолова. 

Продължават да действат дезинфекционните пунктове на трите КПП-та на територията на Добричка област. Там се извършва обработка на всички влизащи от Румъния у нас превозни средства.

Изплащането на обезщетенията от 300 лв. на стопаните, отглеждали прасета в задни дворове, вече е приключило. Общо 1108 фермери са били одобрени да получат помощ за дезинфекция след доброволно умъртвяване на домашните животни.

Областният управител Красимир Кирилов поясни, че към момента няма отговор от Министерство на земеделието за изпратените допълнително списъци с имена на стопани, които не са успели да подадат в определения срок заявленията за отпускане на средства за дезинфекция.

Всички новини по темата следете ТУК.