Нов случай на Африканска чума по свинете (АЧС) потвърдиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) района на община Сандански.

АЧС пламна в нов свинекомплекс с около 4 000 прасета

Дива свиня, заразена с африканска чума, е намерена край лозови масиви между селата Горна Сушица и Ласкарево. 

След потвърдения случай, хората от селата, в близост до които е намерено мъртвото животно, са притеснени дали ще могат да приберат реколтата си от грозде. Причината е, че около огнището е определена инфектирана зона с радиус от 8 км, в която достъпа и движението на физически лица са забранени. 

„Има лозя, сигурно над 100 декара в същата местност къде е намерено прасето и хората трябва да ходят, сега е гроздобер да си приберат реколтата, аз не знам как ще я направят тази забрана или ние няма да се подчиним на забраната“, казва кметът на село Ласкарево Георги Миталов пред БНТ. 

За да приберат реколтата си, собствениците на лозовите масиви, които се намират в инфектираната зона, трябва да потърсят разрешение от Областната епизоотична комисия. 

Към момента задължително за всички влизащи в забранената територия е спазването на мерки за биосигурност, като дезинфекция на облеклото на хората и автомобилите им.

Повече по темата вижте ТУК