Ние продаваме птици и от двата пола. Разработихме нова концепция. Развъждаме породата ле блю. Това са специални бели, расови пилета. Женските животни се отглеждат за носачки, а мъжките се угояват и колят, обяснява птицевъдът Кристиян Хеценекер, цитиран от „Дойче веле“.

Как се гради птицеферма от нулата?

Проблемът с умъртвяването на еднодневни мъжки пилета в Германия е голям. Статистиката сочи, че всяка година индустриалните ферми се разделят с 45 млн. пернати от мъжки пол, по простата причина, че те не снасят и отглеждането им е нерентабилно. 

Развъдната ферма на Хеценекер в Долна Бавария е една от малкото изключения. Птицевъдът започва да отглежда друга порода пилета само за да спаси и мъжките. Днес той продава годишно по 400 хил. петлета и млади носачки. 

В индустриалните ферми обаче практиката на умъртвяването на мъжки пернати ще продължи, докато не се намерят алтернативни решения, постанови наскоро Върховният съд в страната.

Един от начините това да се случи е да се внедрят модерни методи за разпознаване на пола още в зародиш, пише медията. Такъв вече се тества от учени от Лайпциг и Дрезден, които използват инфрачервена светлина, за да анализират кръвните клетки на бъдещото пиле в яйцето. 

Според Германския съюз за защита на животните обаче проблемът може да се реши само ако производителите се върнат към породи, които позволяват стопанското използване на пилета и от двата пола

„Методът за определяне пола на зародиша в яйцето може временно да спре унищожаването на петлета, но ние трябва да променим цялата система, защото тя е компрометирана“, убеден е експертът Леа Шмиц.