По данни на анализатори това контрастира на стабилно ниската стойност на сухото обезмаслено мляко, която също ще се запази горе-долу на същото ниво. Цените на суровините и пълномасленото мляко вероятно също ще са стабилни, информира The DairyNews, позовавайки се на agriland.ie.

5 заблуди на начинаещия износител на продукция

Разликата между високите цени на маслото и цените на сухото обезмаслено мляко, които продължават да падат, никога не са била по-висока и продължава да се увеличава, коментира анализаторът на Rabobank Кевин Белами.

Доколкото фермерите реагират бавно на повишаването на цените, производството ще продължи да нараства, предлагайки още протеини на пазара, допълва той.



Белами уточнява, че пазарите ще реагират при решение от страна на Европейската комисия за подкрепа на цените на сухото обезмаслено мляко в ЕС.

В момента може да се говори за това, че ще се наложат повторни интервенции заради сухото мляко през 2017 г., допълва експертът.

В последния бюлетин за тримесечието Rabobank съобщават, че производството на мляко в седемте най-големи експортни региони на света рязко се е намалило през втората половина на 2016 г. В същото време банката отбелязва, че засилването на щатския долар и силното вътрешно търсене ще създадат препятствия, които ще попречат на САЩ. Тогава единственият регион с увеличени доставки на мляко ще попълни дефицита на износа.



Фактите сочат, че износът на САЩ се е увеличил с 25% през втората половина на 2016 г. в сравнение с аналогичния период през 2015 г.

Същевременно износът на ЕС е нараснал незначително.

Като цяло излишъкът при експорта на седемте най-големи износители е паднал до 2,4% (2 милиона тона) в годишно изражение. То е доста по-малко от очакваното, но в същото време е достатъчно, за да провокира „ценово рали“, което ще повиши цените на сухото пълномаслено мляко с 50% през периода юни 2016 – февруари 2017 г.

Rabobank прогнозира още, че възходящото движение на цените е приключило, тъй като нивото на производство на мляко започва да се възстановява в условия на все още слабо търсене.