Въвеждане на нулева ставка данък върху добавената стойност (ДДС) за хляба е част от пакета мерки на правителството в помощ на българските граждани. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Ще компенсираме с увеличение на ДДС на бирата и виното – то се връща на 20%”, уточни министър-председателят, като добави, че по този начин ще се подкрепи цената на насъщния за българските потребители, а не тази на алкохола.

Данъчни облекчения в антикризисния пакет се предвиждат и природния газ и метана. Всички потребители ще могат до края на годината да се възползват от отстъпка при зареждане на бензин Е95, дизел, метан и пропан-бутан в размер на 0,25 лв./л. За едногодишен период ДДС на парното и топлата вода пък става 9%.

Министърът на финансите Асен Василев уточни, че една част от мерките изискват законодателни промени и ще бъдат включени в актиализацията на бюджета. Някои от тях ще влязат в сила от 1 юли, а други на по-късен етап. Повечето са с период на действие от една година. 

Трайна мярка ще бъде увеличаването на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв. Василев уточни, че изменението ще влезе в сила от 1 януари 2023 г. Премиерът допълни, че с него ще се подкрепи устойчивостта на малкия бизнес.

Антикризисният пакет на правителството включва още: облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители; 20% ръст на пенсиите от 1 юли, подкрепа за семействата с деца, като ще бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца – от 4 500 лв. на 6 000 лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и други.

Новият пакет от мерки ще струва на държавния бюджет 2 млрд. лева.