Държавен фонд Земеделие има ясен график по отношение на изплащането на субсидиите за площ. Директните плащания за земя от ЕС ще бъдат платени през януари догодина и ще са в рамките на 598 млн. лв. По предварителни данни това са 162 лв. на хектар, или 16,2 лв. на декар, съобщи в интервю за Труд изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов.  „Надяваме се през февруари да изплатим и т.нар. преразпределително плащане - това са допълнителни субсидии за обработване на първите 300 дка от стопанството на фермер. То ще е за общо 109 млн. лв. И тази година помощта за декар ще е между 12 и 13 лева.“, каза още Порожанов.
 
По думите на директор на ДФЗ „другият голям бюджет, който ще ни е и най-труден, това са т.нар. зелени плащания към директните субсидии. Бюджетът по това перо е доста съществен - 464 млн. лв. Тези плащания ще направим последни някъде през април“.
 
Държавен фонд Земеделие планира през февруари да се изплатят средствата по мярка 10,11 и 12 на Програмата за развитие на селските райони - това са необлагодетелстваните райони, НАТУРА, биологичното земеделие и сеитбообращение.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!