Започнал от нулата, днес 40-годишният Ахмед Улучов има стадо крави от елитната порода Симентал в село Бел Камен, община Якоруда. Той вярва, че в животновъдството е нужна много работа, отдаденост, но и информираност, както и обединение между фермерите.

Министерството най-после повдига завесата за новите интервенции от догодина

Цялото семейство на Ахмед е ангажирано в стопанството. Всички се подкрепят. задружни са, учат се от грешките, плануват развитие, „а на лошотията и материалното просто не трябва да се обръща внимание и да се подминава”, споделя пред животновъдът пред НАРМС, чийто член е.

„Всичко започна като на шега. Първите 10 крави бяха кръстоски и ги отглеждахме в един обор на наш роднина близо до град Белово за около 2 години. След това построихме нашия обор, в който и досега се помещаваме. Изградихме го от гола поляна, нямаше дори път и в началото беше истинско приключение през зимата да стигнем до него”, спомня си Ахмед.

Преди 2 години той купил 20 броя Симентал от село Лобош, а днес стадото му е от 40 животни. Все още не успява да изгради мечтаната ферма, но работи за това. Вече е закупил поилки, чете много и обменя опит с колеги. Отглежда животните основно оборно и вързани през повечето време. 

„Пускаме ги за няколко часа в двора и на пасищата наоколо, но те изобщо не са достатъчни. Стигат ни само за месец-два. През останалото време ги храним на ясла с храна, която купуваме от различни места”, разказва още стопанинът.

Ахмед Улучов: Животните са страхотни и много здрави. Дават повече и по-хубаво мляко. Не че това е от значение за мандрите, но за мен има значение, защото произвеждам нещо истинско и трудът ми не отива напразно.

Млякото, което сега дои, е средно по около 22 – 23 литра. В летните месеци количеството малко намалява. За да се облекчи трудът и оптимизират разходите във фермата му, Ахмед планира да въведе и някои новости.

„Иска ми се да направя една по-сериозна модернизация и търсим варианти, за да облекча и животните, и семейството си. Ние всички в момента сме денонощно ангажирани във фермата и не е никак лесно. Аз, съпругата ми, майка ми и двете ми деца – син на 13 години и дъщеря на 12, сме на разположение постоянно.

Ние нямаме капацитет и не смятаме да увеличаваме броя на животните повече от 40, максимум 50. Така стопанството ще е рентабилно. Особено ако успеем да го модернизираме и да разширим двора. Искам да механизирам разтоварването на балите и още много неща си имам наум”, споделя още говедовъдът.

Той е от рядката порода хора, които предпочитат да не се оплакват, а да действат. Винаги залага и на доброто в хората и в сектора като цяло, за да намери сили да продължи.

„Няма нищо невъзможно, а и ако искаме нещо да се промени, е задължително да защитим сами интересите си. Трябва да го направим! Действително в България не можем много да вдигнем глава от работа и да мислим за обединения, но това не е оправдание. Аз бих подкрепил всяка подобна инициатива с чисти и ясни мотиви и бих застанал зад колегите си... Нямаме намерение да се отказваме. Когато вали сняг, човек си слага топли дрехи, а не се оплаква, казва за финал Ахмед Улучов.