Агенцията по храните обяви пет нови случая на Африканска чума по свинете (АЧС) след изследване на диви прасета, заловени или отстреляни от ловци.

Чума по свинете: Нови 9 случая в пет области само за един ден

Разпространението на смъртоносния за свинете вирус остава много широко. Новите случаи са в областите Габрово, Ловеч, Разград и Софийска област. 

На запад чумата по свинете е стигнала землището на село Драгоил, община Драгоман, близо до границата ни със Сърбия.

Западната ни съседка също е засегната от разпространението на инфекцията. Първите четири огнища на АЧС в Сърбия бяха потвърдени през август тази година в малки лични стопанства.

Тази седмица в област Ловеч са установени два нови случая на АЧС, отбелязаха от областната администрация. В землището на село Васильово, община Тетевен, диво прасе е било хванато в капан и след изследване се е оказало, че пробата е положителна за вируса. 

Другият случай е от село Торос, община Луковит, където ловци са отстреляли диво прасе с чума.

По време на заседание на Областната епизоотична комисия в Ловеч ветеринарните власти са докладвали, че в свинекомплексите и фермите за отглеждане на свине в областта няма случаи на заболели домашни прасета.

В област Габрово заразеното прасе е открито в землището на севлиевското село Горна Росица, а в област Разград - близо до град Цар Калоян.

За всеки от новите случаи на инфекцията е определена инфектирана зона с площ от 200 кв. км. Превозът на живи свине в тези райони става при спазване на най-строги изисквания за биосигурност. 

Напрегнатата епизоотична обстановка е мотивът, с който Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се въздържа да разреши продажбата на свинско месо на фермерските пазари - независимо от наближаването на коледните празници.