Положителен е резултатът за Африканска чума по свинете (АЧС) от проба, взета от регистрирано стопанство за отглеждане на източнобалкански свине. То се намира в село Бял бряг, община Смядово, съобщава на своя сайт Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Министерството ще бори АЧС по план

Определена е 3-километрова предпазна зона около първично възникналото огнище. В нея влизат шуменските села Бял бряг и Янково. Там следва принудително умъртвяване на животните по хуманен начин в заразения обект, в нерегистрирани стопанства и такива тип заден двор. 

Ще се извърши почистване и дезинфекция на помещенията на животните, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците във и около обектите. Ветеринарните власти ще проследят за 35 дни назад във времето движението на домашни свине, продуктите от тях, фуража.

10-километровата наблюдавана зона обхваща 8 населени места в две области – Шумен и Варна. В община Смядово това са село Веселиново, село Кълново и самият град Смядово. В община Шумен е село Друмево, а в община Дългопол – селата Арковна, Лопушна, Медовец и Поляците. 

Междувременно не спират и случаите на заразени диви прасета, откривани на територията на цялата страна. За два дни положителни са се оказали пробите, взети в осем области – Бургас, Плевен, Габрово, Търговище, Стара Загора, Ловеч, Велико Търново и Сливен.

Още новини по темата търсете тук.