В момента напояваната земя в страната е не повече от 10% и то с много стари съоръжения, с които се губи страшно много вода. Това каза Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) за Фермер.БГ.
 
 
 
„От пет години у нас има тенденция на трайно засушаване. В момента водата отива в Турция и Гърция, а не може някой да казва, че подпочвените води трябва да се променят в България. Срам е, че не можем да защитим нашия интерес. Според нас в Кодекса на земята трябва да се обясни по какъв начин ще се осъществява напояването“, каза Стайков.
 
Сега сме на етап, доколкото можем по-големите дружества и асоциацията, правим уедряване на собствеността, когато няма комасационни проекти между нас. Но в крайна сметка в Южна България без напояване няма да се справим през следващите 10 години, допълни той.
 
„Нашата субсидия е много малка и ние трябва да се борим да я задържим, а вече за продукция да има някакъв бонус. Това ще удовлетвори всички, защото сега не е сериозно да кажем, че ние като аграрна страна, със силно конвенционално земеделие, ще намалим субсидията на собствениците и ползвателите, защото това ще доведе до голям проблем. И тъй като разликата в субсидията с Европа е много голяма, по-добре е правилно да се насочат допълнителни средства за там, където е необходимо, а не да намаляваме на някои средства“, заключи председателят на БАСЗЗ.