Стада с благородни елени унищожават нивите ни. Настояваме отговорните държавни органи да предприемат мерки”, сигнализира зърнопроизводителката от Русенско Рилка Игнатова, която е заснела поредното преминаване на животните през земеделски площи в землището на село Ново село.

Да си фермер в България е като да играеш шах с вързани очи

Пред Агри.БГ производителката споделя, че явлението не е ново, а засегнати стопани се оплакват масово в Поломието, както и в областите Силистра и Търговище. Нейни площи с пшеница, както и култивирани около 750 дка първа подготовка за пролетниците са сериозно отъпкани от благородните елени. „Популацията им е толкова висока, че не знам тази година какво ще остане за жътва”, заявява Игнатова и добавя:

Миналата година сме броили по стотина животни, които излизат и газят в нивите, тази година са над 240. Вървят обикновено на цели стада, правят си пътеки и отиват да пият вода до най-ниските части. Те са си животни, за тях няма значение през какво минават, но държавата е длъжна да се грижи за популациите на диви животни." 

Рилка Игнатова и нейни колеги са се ангажирали да съберат информация и дадат гласност на темата. Твърдят, че през годините неколкократно са се обръщали към местните ловни стопанства, но не са получили внимание от тях. Събрали са подписи и пращат писмо до Земеделското министерство, Президентството и "Северноцентрално държавно предриятие" ДП Габрово.

Настояваме реално да се отчете популацията на тези красиви благородни елени и когато тя става свръхпопулация, както е сега, да се вземат мерки за нейното поддържане в законовите норми. Спрямо Закона за лова, чл. 82,  когато има такива оплаквания, трябва да се създават комисии, които да отчетат процента на провалената продукция, а земеделските производители да бъдат обезщетени", акцентира земеделката.

Извоюването на еднократни помощи за щетите не е обаче крайната цел на фермерите, те искат на проблема да се обърне сериозно внимание с дългосрочни мерки за превенция. Зърнопроизводителите вече са събрали доказателства за неправилно преброени стада в официалните протоколи, където бройката им е занижена.

„От начало не можех да си обясня защо е така, но разбирам, че за обстрелян елен се предлагали десетки хиляди левове. Някои хора се шегуват с проблемите ни, като ни питат защо не събираме и предаваме рогата, които елените хвърлят през пролетта – изкупували се. Ние не произвеждаме рога, виждаме ги в нивите ни, пукат гумите на тракторите… Това не е нашият бизнес, подчертава засегнатата производителка

Игнатова припомня как преди време земеделците се оплакваха от свръхпопулацията на диви прасета. „Накрая чумата ги довърши, но довърши и свинекомплексите. Ако при тази свръхпопулация сега тръгне някоя епидемия, която засегне кравефермите, тогава ще стане голям проблем, нали?!”, реторично пита фермерката и подчертава: „Като си замине пък и този сектор, земеделието е полудовършено. Всичко е взаимносвързано.”

„Нямаме никаква държавна регулация на нещата, които зависят от държавата ни. За грешките, които ние си правим, понасяме щетите, но това, което не зависи от нас като риск, може да бъде регулирано чрез националната политика, не сме съгласни, че всичко трябва ние да поемаме”, казва за финал Рилка Игнатова.