Към момента в Област Карнобат събирането на слънчогледовата реколта е почти приключило, но тазгодишната реколта е по-ниска спрямо предходната година. Това каза Теодор Иванов, зърнопроизводител от региона за Фокус. 
 
„Кампанията не беше много добра, беше съпътствана със суша и с неблагоприятни метеорологични и агротехнически условия. Добивът е много лош - между 140 кг и 150 кг за слънчогледа и около 300 кг от царевицата”, обясни той.
 
По думите на зърнопроизводителят добивите тази година при слънчогледа са със 100 кг разлика, като през миналата година са близо около 250 кг. Той допълни, че при царевицата има около 200 кг разлика. 
 
„Миналата година бяха около 500 кг. Добивът е по-малък и това се отразява на качеството и на самото зърно, с по-малка масленост е”, уточни Теодор Иванов.
 
Зърнопроизводителят поясни, че изкупната цена на реколтата и тази година е ниска и уточни, че цената е с 30 лв по-ниска и в момента е 620 лв. По неговите думи има вероятност много производители да се откажат от земеделието през месеците октомври и ноември. 
 
„Винаги по време на жътва и цената е била ниска, защото и предлагането е голямо. Това са нормални търговски трикове. По всяка вероятност в началото на октомври цените ще тръгнат в нормален растеж”, добави Иванов.
 
По неговите думи основните причини за ниския добив е сушата в региона и липсата на напоителни системи. 
 
„Нямаме възможност да поливаме и зависим от метеорологичните условия”, заключи той.