Наредба на земеделското министерство за количеството вода в млечните продукти предизвика сериозен спор между млекопреработватели. 

Проектонаредба: 80% сурово мляко в млечните продукти

“При производството на млечни продукти да се използват сурово мляко не по-малко от 80 % от вложените суровини и до 20 % добавено възстановено сухо мляко, концентрирано мляко, млечен протеин”. С други думи - тези, които имат повече, ще се наричат имитиращи продукти, защото нямат хранителните качества на другите сирена. Това предвижда проектонаредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, чието обществено обсъждане продължава до 19 октомври.

Асоциацията на млекопреработвателите е “за” въвеждането на ограничението, но независими млекопреработватели не са на същото мнение и се възпротивиха остро.

По български държавен стандарт (БДС) горната граница на съдържанието на вода в млечните продукти е 54%.  

„Трябва да отбележим, че има и международен стандарт за бяло сирене. Той допуска до 60 % вода. Проблемът е, че водата се вкарва в продукта с влагозадържащи агенти. Това може да са химикали, ензими”, обясни Сергей Иванов от Асоциация “Активни потребители” пред НоваТВ.

„Объркахме много потребителя и той трудно се ориентира кое е сирене и кое - не. 60 % е висока граница, защото сиренето трябва да има усвояемост”, смята Димитър Зоров от Асоциация на млекопреработвателите в България.

 „Повече от 25 години на пазара има сирене, което не отговаря на БДС. То не е вредно. Манипулация е твърдението, че се влага вода. Няма такова нещо. Водата си е в млякото, от което се произвежда сиренето. Промените, които искат, ще отворят дупка в пазара”, поясни Галин Грудев, млекопреработвател.

В мотивите на проектодокумента е записано, че благодарение на промяната в наредбата ще се подобри качеството на млечните продукти и най-вече ще се защитят българските производители на сурово мляко и млечни продукти. Идеята е да се повиши търсенето на сурово мляко, като се стимулира употребата му при производството на млечни продукти.