Рапицата се сее в края на август и началото на септември, но засушаванията през есента създават много големи проблеми, съобщиха от електронното издание Агролайф.
 
Специалистите съветват сроковете по засяването на рапицата да не се изпускат, защото растението не може да направи хубава розетка преди настъпването на студовете и да презимува успешно.
 
Бизнесът с рапица е изключително доходен. Тя се жъне след ечемика, изнася се веднага и няма разходи за съхранение. Проблемът е, че тази култура не трябва да се сее 3-4 години на едно и също място, но тъй като производителите не могат да чакат, се развиват много болести и вредители. 
 
Производството на рапица в България бележи силно развитие. Само за десет години площите нарастват над 13 пъти - от 15 000 ха на близо 200 000 ха. Продукцията се изнася предимно за Германия.
 
Рапицата се използва основно за производство на биодизел, както и за рапичен шрот за животните. Съдържа 42-50% мазнини. От 100 кг рапица се извлича 50 л масло, което има спецефичен аромат, но може да се използва за готвене и е полезно, защото е силен антиоксидант.
 
У нас се произвежда почти четири пъти повече зърно отколкото се потребява и близо 70% от износа е предназначен предимно за страните от ЕС.