През последната нощ и тази сутрин заваля сняг в цяла България. Валежите бяха очаквани дълго време заради критичното състояние на посевите, заради дългата суша и липсата на снежна покривка. Все още обаче съществува риск, особенно за овошките ако снежното време не се задържи устойчиво и станем отново свидетели на необичайно за сезона затопляне.

 

Сняг вали в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас. Очаква се в цяла Северна България да се образува снежна покривка  от 15-25 см, като също така ще духа силен източен вятър, които ще образува виелици и навявания. В областите Добрич, Варна и Бургас ще духа източен вятър със скорост до 25-30 м/сек. По крайбрежието на морето ще вали дъжд с количества - до 15-20 л/кв.м.

 

В  областите София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян  ще се образува снежна покривка около 10-15 см. В областите Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали преди обяд ще вали дъжд, след обяд и привечер ще преминава в сняг, с образуване на снежна покривка, до полунощ около 10 см.

 

Метеоролозите прогнозират сутрешни температури между -3° и 2°, в Югоизточна България и морското крайбрежие до 5°-8°. През деня градусите ще останат без съществена промяна, слабо понижавайки се в северозападната част от страната и достигайки до 10°-12° в югоизточните райони.

 

На 25 януари след полунощ и през деня на 26 януари - неделя, почти навсякъде валежите ще са от сняг. От североизток ще се усилва вятърът и с него ще прониква по-хладен въздух. В неделя може да се очаква образуване на съществена снежна покривка от около 20 см на места в Централна и Южна България.

 

В понеделник минималните температури над страната ще бъдат отрицателни, дневните ще са малко над нулата. Според метеоролозите до края на следващата седмица ще има снежна покривка и зимни температури, ще бъде предимно облачно, но не се очакват драстично ниски температури.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!