Продължително високите температури създават стресови условия на зеленчуковите култури. Силното слънцегреене образува белезникави области по плодовете, които в последствие хлътват.

Сушата през август и сеитбата на рапица - осем ценни съвета

Един от нашите читатели - Щери Ангов от Петрич, се свърза с нас, като ни изпрати снимки на проблема си, срещан при реколтата му от домати. В този материал агрономът на Агри.БГ Атанас Иванов разказва затова как да се предпазим при подобен казус в градината.

Снимка: © Shteri Angov - Facebook

След самото хлътване на плодовете в белезникавите области и с напредване на вегетацията на културите и нарастването на плодовете, петната се сбръчкват и стават жълтеникави на цвят. В последствие те некротират. След това от тези места може да навлезе патоген и да компрометира допълнително продукцията. Това са симптоми на така наречения слънчев пригор. 

 

Атанас Иванов: Слънчевият пригор не е патоген/болест. Изключително важно е да се запомни, че фунгицидни третирания няма да решат проблема.


Попадането на капка върху  плодовете може да „засили“ пригора, тъй като попадналата капка действа като лупа на слънчевите лъчи и увеличава силата им, добави агрономът.

Снимка: © Shteri Angov - Facebook

По думите му пригорът най-често се наблюдава по домати и пипер. 


Ето и някои агротехническите мероприятия, които могат да ограничат появата на слънчев пригор.
- Избягването на голямо между и вътре редово разстояние;
- Избягването на силни резитби, което да доведе до обезлистване на растенията;
- Засенчване на насаждението/оранжерията.


Комбинацията между горните мероприятия трябва да осигури добра шума на растенията, които да засенчат плодовете и да ги предпазят от директната слънчева светлина. 

 

Бонус съвети:
- В горещите дни не забравяйте обилни поливки рано сутрин гравитачно или с капково напояване.

- Избягвайте дъждуване.
- Препоръчително е да се вдигне поливната норма.

 

И още един път, не се опитвайте да борите слънчевия пригор с продукти за растителна. Химичната борба няма да даде резултат, няма да защити плодовете, нито да ограничи разпространението на пригора.